LARP i Dizajn igre za teatar

Igra je univerzalno iskustvo, sveprisutno i duboko ukorijenjeno u ljudsko poimanje i razumijevanje svijeta. Prati nas otkad znamo za sebe, mijenjajući lica i oblike ali uvijek zadržavajući jednu od ključnih uloga u razvoju i formiranju osobnosti. Slično je i s igranjem uloga. Dječja razbibriga u vidu, primjerice, naganjanja policajaca i lopova kasnije je prerasla uContinue reading “LARP i Dizajn igre za teatar”

Radionica 5. dan – D&D igre

Posljednji dan družili smo se i radili uz Vedrana Vivodu, dugogodišnjeg igrača i game mastera D’n’D igara, predsjednika Udruge proizvođača igara PGŽ i studija za videoigre Crane51. S Vedranom smo se osvrtali na sličnosti i razlike između D’n’D tipova igara (Table Top Role Play) i igara na ploču/društvenih igara te generalno RPG (Role Play) igaraContinue reading “Radionica 5. dan – D&D igre”

Radionica 3. dan – Escape Room

Treći dan predavanje i radionicu održala je Ema Perišić iz Enigmariuma koja je podijelila svoja iskustva o igrifikaciji i primarno puzzle baziranim igrama poput escape room-a. U sklopu radionice ujedno smo i zaigrali putni escape room ili bolje rečeno, escape book. Kao bazu, dobili smo dvije komplementarne zaključane knjige koje smo stranicu po stranicu trebaliContinue reading “Radionica 3. dan – Escape Room”

O Radionicama – prva dva dana

Radionički se ciklus, nakon uvodnih predavanja, prvog dana preselio u vanjske prostore, točnije u okoliš Novog Zagreba. Prvi zadatak polaznicima bio je osmisliti jedan zadatak s kojim će poslati nekoga od drugih polaznika u šetnju i istraživanje terena. Zadaci su se smišljali individualno odnosno bez tuđeg saznanja oko toga što koji zadatak jest kako biContinue reading “O Radionicama – prva dva dana”

UVOD u alate za participativni teatar

TEORIJSKE POSTAVKE I. “Ceremonija zahtjeva svjedoke: entuzijastične promatrače upoznate s pravilima izvedbe i značenjima koja operiraju ispod površine.” (Lasch 1991:105) Grotowski se s pravom pita – ima li teatra bez publike?, a potom zaključuje: barem je jedan gledatelj potreban da bi se dogodila izvedba (Grotowski 1968:32). Nove estetike koje su momentum dobile u posljednja dvaContinue reading “UVOD u alate za participativni teatar”